Hem > Nya Inlägg > Ramn, hrafn eller korp

Ramn, hrafn eller korp

Korpen är egentligen Dalslands landskapsfågel men jag har aldrig funderat över att den skulle vara särskilt vanlig just där. Jag upplever nog att den är betydligt vanligare i de bohuslänska bergen. I ett av bergen hemma hos oss har det häckat ett par i flera år och de verkar inte bry sig speciellt mycket om att hundrastarnas stig går precis nedanför deras bo.

I dag på långfredagen tog vi en promenad upp till skalbanken för att se hur långt blåsipporna kommit. På vägen fick jag syn på något ljust i ett ensamt träd. En varfågel gjorde att jag hamnade vid korpberget. Korparna var nästan mer samarbetsvilliga än varfågeln. De parflög, satte sig i träd och uppe på bergskanten och var nere vid boet ibland. En av korpbilderna fick bli dagens bild. Förresten så gillar jag korpens namn, både det nutida ljudhärmande och det gamla som finns i en del geografiska namn.

Hur det var med blåsipporna? Jo, Lasse hittade en luden knopp som började visa lite blått.

Glad påsk till er alla!

/Anna

Annonser
Kategorier:Nya Inlägg
 1. 03 april 2010 kl. 9:33

  Glad Påsk till er alla också! Ser fram emot fler fina bilder av blåsippor. Jag har ännu inte sett några i år men din från tidigare i bloggen inspirerar.
  /Birgitta

  • 04 april 2010 kl. 21:41

   Tack! Fick reda på av en granne idag att vi skulle ha letat på ett annat ställe i skalbanken än där vi var. Där blommar de tydligen. Vi får göra fler försök.

   /Anna

 2. 03 april 2010 kl. 10:16

  Ja korpen är en spännande fågel, inte helt lättfotograferad enligt min erfarenhet. Denna bild faller mig verkligen i smaken. Urskön bakgrund!
  /Jukka

  • 04 april 2010 kl. 21:43

   Tack! För mig så hör korpen ihop med berg så jag tror att bakgrunden passar mig i alla fall.

   /Anna

 3. Johannes Glännman
  04 april 2010 kl. 11:33

  Jag gillar de äldre orden främst även om det är det moderna ordet jag använder mest… Men jag har faktiskt aldrig hört en korp säga korp så det där med ljudhärmande vet jag inte 🙂

  Gillar bilden, den framhäver hur det ser ut ute nu, det mesta är brunt och enfärgat men det var glädjande att höra att ni hittade även andra färger, när får vi se dom 🙂

  mvh // Johannes

  • 04 april 2010 kl. 21:45

   Än blir det mest brunt, men det fanns tydligen ett bättre hörn i skalbanken för blåsipporna så det får bli fler försök med färg. På tal om färg såg vi nässelfjärilen idag. Våren är på gång!

   /Anna

 4. 04 april 2010 kl. 20:07

  Skön korpkänsla i bilden. Den är ju förknippad med lite ruggiga stämningar både i bild, film och text. Snyggt Anna!

  Lasse: blev det någon bild på blåklockan eller… ?

  • 04 april 2010 kl. 21:48

   Tack! Jo korpen finns med här och där genom vår historia. Tror att hrafn satte sig när de isländska ”korpen-filmerna” gick för en hel del år sedan t.ex.

   /Anna

 5. 08 april 2010 kl. 14:15

  Visst är korpen spännande! Visste inte att det var Dalslands landskapsfågel, tycker däremot den är rysligt vanlig (om än foto-ovänlig) här i Södermanland. 🙂

  • 09 april 2010 kl. 23:14

   Tack för kommentaren och kul med ett ”nytt öga” i bloggen 🙂 Jag undrar om korpen verkligen är mindre vanlig i resten av Sverige? Har just varit fyra dagar i Dalsland och kan inte påstå att jag såg så många korpar fast jag faktiskt tänkte på det.

   /Anna

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: