Hem > Nya Inlägg > Hasselbladstiftelsens fotografisymposium

Hasselbladstiftelsens fotografisymposium

Min sista lediga dag innan jobbet börjar igen passade jag på att gå på Hasselbladstiftelens fotografisymposium om ”Conservation Photography” på Göteborgs Universitet.
På förmiddagen berättade Mireille de la Lez om fotoprojektet ”Värld av is”. Jag som inte hört henne förut kan varmt rekomendera att lyssna till hennes berättelser, tankar och visioner om man får chansen.
Efter lunch var det Staffan Widstrands tur att berätta om det stora projektet ”Wild Wonders of Europe”. Jag hörde Staffan berätta om projektet på Vårgårda naturfotofestival i höstas. En del av bildmaterialet kände jag igen men jag kunde också konstatera att projektet kommit ytterligare en bit på vägen mot sitt mål. En bok på svenska från projektet är på gång till hösten.
Eftermiddagen avslutades med en rejäl frågestund där det bl.a. diskuterades om hur man bäst nådde sitt mål om att få andra människor att reagera och ta ställning till stora frågor som klimatfrågan. Ska man visa upp ”vackra” bilder för att få folka att känna och därför tänka efter, ta ställning och reagera. Eller ska man presentera mer fakta och även visa upp det som kanske inte är så vackert? Frågan om klassiskt dokumentärt naturfotografi kontra det mer konstnärliga bildspråket i syfte att nå ut med sitt budskap kom också upp.
Jag gillade upplägget på dagen med ett gemensamt tema och en avslutande diskussion och tyckte det tillförde ytterligare en dimension till två bra bildvisningar. Dessutom var det kostnadsfritt och det bjöds på kaffe och fralla/kaka både på för- och eftermiddag. En klart givande dag!

/Anna

Annonser
Kategorier:Nya Inlägg
 1. 27 april 2010 kl. 7:55

  Hej !
  Låter klart spännande, hade varit kul att deltaga. Verkar som om det varit en givande dag! Får leta efter var man kan lyssna på Ms Lez. Ha de bra ! Thorsten

 2. 27 april 2010 kl. 22:07

  Det kommer säkert fler chanser! Hon var riktigt duktig på att berätta till sina bilder tyckte jag.

  /Anna

 3. 03 maj 2010 kl. 19:46

  låter som en givande dag! är hlet övertygad om att vi måste ha alla bildertyper för att få upp ögonen på allmänheten!

  • 03 maj 2010 kl. 21:23

   Staffan Widstrand var inne på liknande tankegångar. Om jag förstod honom rätt nådde man den stora publiken med mer klassiska naturbilder (bok, utomhusutställningar mm) och en annan mindre målgrupp med de mer konstnärliga bilderna. I projektet Wild Wonders hade efter diskussioner det klassiska, dokumentära naturfotot fått mest plats.

   /Anna

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: