Hem > Nya Inlägg > Vad är en makrobild?

Vad är en makrobild?

Att komma ut till Kallhedslunden innebär att lämna storstadsjäkt, måsten och stress, för att hamna i en miljö som känns som den stått stilla i hundratals år. Man får ett intryck av urskog, där blåsippor har ackumulerat – det är oändliga mängder!

När jag var där i förmiddags var två barnfamiljer där redan, men man kan inte kräva att få ha natur för sig själv. Man kan gå undan – trodde jag. Så jag gick åt ett annat håll. När jag hade lagt mig mitt på stigen och skulle börja jobba kom de – de hade gått tillbaka och ovetandes gått efter mig, så jag fick lov att flytta lite på mig.

Efteråt var det just så lugnt som jag hade tänkt mig… och jag kunde njuta av denna vackra lund. Detta är en av de bilder jag fick med mig hem.

Jag vill också höra mig för om någon har en bra definition av vad en makrobild är… Jag tycker inte man kan säga att en bild tagen med makrooptik är makro, för jag har tagit landskapsbilder med mitt 150 makro. Ej heller kan man säga att bilder tagna med supertele inte är makrobilder, för jag brukar ofta sätta på både extender och mellanringar och krypa så nära telet tillåter. Hur skall man definiera en makrobild???

«Blyg…»

🙂 Lasse

Annonser
Kategorier:Nya Inlägg
 1. 03 maj 2010 kl. 13:39

  Trevlig läsning och en härlig bild. Definition av makrobild är inte så lätt. Har läst nånstans att avbildningsskala 1:1 är att definiera som makro men vet inte om detta stämmer. Gör ofta som du, testar mellanringar på telet, på makrot, på vidvinkeln.
  För mig är en bra bild en bra bild oavsett definitionen. Komposition och ljus gör bilden oavsett vilken lins man har på kameran.

  Hälsningar / Christer

 2. Johannes Glännman
  03 maj 2010 kl. 19:21

  Jag vet inte riktigt hur man definierar makrobild eller liknande men när jag hör ordet makro så tänker jag ”nära inpå” och det kan man ju komma med massa olika objektiv. Själv använder jag mycket sällan mitt 105 ”makro” till att komma nära utan jag brukar istället använda mitt 300 med konverter, fast jag skulle vilja ha en mellanring också 🙂

  mvh // Johannes

 3. 03 maj 2010 kl. 22:10

  Jag har också för mig att en makrobild definieras som 1:! eller större, oavsett objektivet. Häller med om att teleobjektiv kan ge väl så sköna närbilder som ett makroobjektiv. Kallhedslunden låter intressant, var ligger den?
  Härlig oskärpa runt blåsippan. 🙂
  /Jukka

 4. 03 maj 2010 kl. 23:21

  Hej alla vänner! Tack för kommentarer!

  Jag har också hört det där magiska 1:1 förhållandet. Minns jag rätt är det så att avbildningen på filmen då skall vara minst lika stor som motivet. En kamera idag, om man inte fotar fullformat håller 15×22,5 mm. Då skall ett motiv som är 15 mm ta upp hela bildens höjd i liggande format… vilket innebär att föreliggande blåsippa alltså EJ är makro.

  Jösses vad stolpigt det här lät… Det är roligare att göra bilder än att dela in dem i makro/ejmakro

  Johannes – testa Kenko! De var billiga och har funkat klockrent hittills!

  Jukka – jag skall ge en beskrivning till Kallhedslunden så som min fru beskrev den för en kollega:

  Vi hittade lunden via en karta i boken ”Botaniska utflykter i Bohuslän”. Jag ska försöka beskriva vägen:

  Kör mot Kippholmen. Passera avfarten in på Kallhedsnäsvägen – åk alltså vidare mot Kippholmen. Passera även avfarten till höger in på Lilla Kallhedsvägen – åk alltså vidare mot Kippholmen.

  Snart (efter en ladugård) kommer en traktorväg in till höger, där du ska försöka parkera bilen. Vi ställde oss till vänster om vägen vid infarten till den sista hagen. Jag tror att man kan knö undan bilen där traktorvägen svänger in också…
  Fortsätt promenera ca 100m längs asfaltsvägen mot Kippholmen.
  Vid en mötesplats på vänster sida vägen just där hagen tagit slut gick en liten men ganska tydlig stig in i skogen. Efter ett par hundra meter dök blåsipporna upp, först enstaka men sen i
  tusentals!

  Hoppas att beskrivningen fungerar.

  🙂 Lasse

 5. Eriksson Thomas
  05 maj 2010 kl. 16:43

  Riktig snygg makrobiold
  Thomas E

 6. 05 maj 2010 kl. 23:41

  Tack Thomas!

  Synd att du inte kommer på makrokursen, för så såg det ut på deltagarlistan i varje fall… Jag åker dit i övermorgon. Det skall bli riktigt kul!

  🙂 Lasse

  • Eriksson Thomas
   07 maj 2010 kl. 20:33

   Hej Lasse
   Hinner inte med den kursen i år.
   Det blir landskap i år. Jag hoppas hinna med macro och/eller åtminstone rovdjur nästa år. Behöver ju ta 10 bilder till varje kurs. Du ligger före mig som naturfotoraf. Har inte börjat med fåglar, djur och macro ännu. All tid detta år har gått till att lära mig photoshop
   Ha en trevlig kurs.

 7. 06 maj 2010 kl. 21:39

  I vilket fall en riktigt bra bild.

  /Mats

 8. 08 maj 2010 kl. 17:39

  Hoppas ni har det kul på kursen! Du får säkert en annan förklaring till vad makro är av Terje.
  Härlig bild!
  /Birgitta

 9. 08 maj 2010 kl. 23:55

  Hej på er alla! Nu har jag fått lite tid över efter Terjes långa kvällar!

  Birgitta: vi har jättekul! Det hade dock varit ännu roligare om du hade varit med! Tack för berömmet! Den går upp på föreläsning imorgon bland mina 10 bilder.

  Tack Mats!

  Thomas, ser verkligen fram emot landskapskursen i höst – det är ett område jag är helt borta på! Du är inte efter mig på naturbilder – det är kvalitet som räknas, kom ihåg det, och du gör bra naturbilder! Kursen är trevlig, trots att du inte är med!

  🙂 Lasse

  • Eriksson Thomas
   11 maj 2010 kl. 22:49

   Hej igen Lasse
   Kom ihåg att du skall ha med dig 10 bilder till landskap. Köp några Cokin P120 och P121 Grad ND filter till kameran för att tona ned himelen. Jag började med det förra året och det behövs.

   Tråkigt att det rengnade på kursen men du verkar ha haft trevligt ändå. Jag har väldigt dålig erfarenhet av makrofotografering. Jag gick Ramunberges fotosafari två gånger och försökte mig på makro. Blev totalsågad. Så jag har svårt för det sedan dess. Jag har ialla falll börjat med närbilder men ett 60mm makrooptik, så jag få se om det lossnar. Jag tror jag går rovdjurs kursen nästa år. Helt blåst på detta men jag har ett år på mig att öva och jag var på Terjes föreläsning om detta på Scandinavian photo så jag har fått lite tipps. Kanske vi ses där också?
   mvh
   Thomas

   • 11 maj 2010 kl. 23:54

    Hej Thomas, och tack för tipset!!! Jag hade faktiskt inte ens tänkt på det, så det blir att börja titta igenom sin katalog nu och se om nåt duger… ND filter köpte jag ett till min hållare, nu skall jag bara börja använda det också!

    Oförskämt av dem att såga dig så där… men kom ihåg att Terje också har blivit sågad en gång! Sen tycker jag du skall läsa Terjes viktiga tanke nr. 104 om bild

    Rovdjurskurs låter kul! Skall se om jag kan komma loss på den också!

    🙂 Lasse

 10. 09 maj 2010 kl. 10:34

  Vacker sippa!

  Jag har mitt makroobjektiv på kameran nästan alltid, skulle säga att jag använder det som mitt normalobjektiv. Så nej, att definiera makrobilder som bilder tagna med makroobjektiv skulle kännas fel för mig. Jag brukar försöka definiera så lite som möjligt :0)

 11. 10 maj 2010 kl. 0:18

  Hej igen!

  Jaa… det här med makro… nu har jag fått minst tre olika definitioner. Enligt Terje (hoppas jag citerar rätt nu) finns det en definition som tråkigt tyskt lyder ungefär:

  närbild – 1:2 – makro – 2:1 – mikro

  och i den faller ju den första (1:1) snällt in:

  1:2 < 1:1 < 2:1

  Terje nämnde också definition på makroobjektiv så:

  Närgränsen i cm skall vara max halva brännvidden i mm, d.v.s.
  har jag ett 100mm med närgräns 38 cm (< 50 = 100/2) så är det per definition ett makro.

  Själv tror jag att jag hört att ett makroobjektiv alltid har ett plant skärpeplan till skillnad mot vanliga objektiv som har sfäriskt skärpeplan.

  Sen fick vi tänja ordentligt på våra definitioner av makro på kursen (se nästa inlägg…). Jag hade på känn att det skulle bli en mer intuitiv definition av makro… och det blev det också! Ett hälsosamt och skönt "nära inpå är makro". Därunder ryms min blåsippa, men även min nästa bloggbild som var från kursen, som var mer extremmakro.
  Detta gillade jag, och därmed kan man väl säga att ämnet är rätt uttömt. Vill man hålla på och spjälka upp bilder i strama kategorier så får man väl göra det, men jag betvivlar att det gör fotograferandet något gott…

  Jag tror det hälsosammaste är att bara fortsätta göra bra bilder, nära eller långt borta… det är bilden som blir resultatet av skapandet som räknas! Rätta mig om jag har fel…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: