Hem > Nya Inlägg > Trollsländekurs II – artporträtt och andra bilder

Trollsländekurs II – artporträtt och andra bilder

Många verkar tycka som vi att trollsländor är läckra att titta på. Någon undrade hur man hittar en trollsländekurs att gå på för att lära sig mer. Vi är med i Naturskyddsföreningen och när jag satt och läste om olika aktiviteter på deras hemsida fick jag syn på just den kursen vi var på. I Skåne och i Östergötland har man startat inventeringar av trollsländor som kommer att pågå de närmaste åren. Även trollsländeinventeringen har en hemsida med bra information och en del nedladdningsbart material.
Efter vi kom hem från kursen har Lasse börjat titta igenom gamla trollsländebilder och plötsligt kände vi igen trollsländor vi sett på kursen som citronfläckad kärrtrollslända. Den såg vi utan att veta om det vid stugan i Dalsland för två år sedan.
En svårighet när man är på en artbestämningskurs är att man kommer hem med en stor mängd bilder på handhållna sländor i olika vinklar. Visst är de bra som artdokumentationsbilder men rent fotografiskt är de inte så spännande. Här kommer en av helgens bilder. Fler bilder finns i galleriet ”Annas nya bilder” på vår hemsida. Frågan är om bilden är något mer än ett artporträtt? Vad lämnar ett artporträtt efter sig mer än att tala om vilken art det handlar om?

/Anna

Annonser
Kategorier:Nya Inlägg
 1. Ingrid
  23 juni 2010 kl. 18:08

  Vilka vackra färger!!

  • 23 juni 2010 kl. 23:49

   Tack! Trollsländor är nog något av det mest färgrika i vår natur, många klara färger och mycket metallskimmer. Glad midsommar!

   /Anna

 2. 24 juni 2010 kl. 7:34

  Hej.
  Att fånga det vackra i naturen och att göra en så här vacker bild av det är väl värt mödan tycker jag. Grästrået med sina daggdroppar och den läckra enhetliga gröna färgtonen gör bilden till mer än ett artporträtt.

  Åke

 3. 24 juni 2010 kl. 19:46

  Vilken rolig kurs det måste ha varit! Jag tycker att det inte är något fel på artbilder. Det viktiga är ändå alltid att skapa en bild som väcker intresse veresig den är mer ”konst” än ”art” eller tvärtom.
  /Birgitta

 4. 26 juni 2010 kl. 14:37

  Jag tycker att bladets form längst åt vänster och sländans ”stjärt” gör bilden, de pekar så att säga åt samma håll. Flitigt fotograferat! Vad gäller artbilder, så behövs de givetvis. Men jag kan bara svara på vad de personligen betyder för mig. Ett artporträtt för min del handlar om en bild där något dokumenteras främst för sin egen del, en upplevelse. Men det intressanta med artbilder är ju också den fina gränsen emellan. En bild där arten skapar en stämning, en helhet i bilden bör kanske inte betraktas som ett artporträtt. hmm.. ja, en diskussion som redan har debatterats, men kan göras så i oändlighet.

  /Niklas

 5. 27 juni 2010 kl. 23:07

  Tack allihop för fina och lite tankeväckande kommentarer! Har firat midsommar med stora släkten och inte ägnat mig åt vare sig blogg eller fotograferande. Hoppas att komma igång med fotograferandet igen och är framförallt nyfiken på ett litet tjärn uppe i skogen som visade sig innehålla allt från säv, vita näckrosor, sileshår, klockljung och ängsull till flera arter trollsländor och en och annan fågel. Får se när det kan bli en fototur!

  /Anna

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: