Hem > Nya Inlägg > Hur personlig kan en naturbild vara?

Hur personlig kan en naturbild vara?

Under ett välbehövligt sportlov från arbete och plikter flydde vi ett tag till stugan i Dalsland. Vi fick börja med att skotta ett hål i muren in på vår lilla parkering, men sedan följde en vecka ren rekreation.

Jag fick möjligheten att jobba lite på ett par olika motiv, bl.a. försökte jag fånga solens strålar genom enriset. Det låter sig inte alltid så lätt göras… Man inser snabbt att vissa upplevelser gör sig bäst i ens sinne, och låter sig helt enkelt inte nedtecknas i en bild.

Jag försökte komma den där problematiken in på livet lite, och jag tror att det är lite så att en personlig association ofta grumlar ens uppfattning om vad som är en bra bild. Vad som slår an i ens sinne kanske inte alltid är så väldefinierat, och kan lika gärna som att vara tecknen på en bra bild vara personliga relationer till motivet… utan att vi fördenskull kan peka på vad det är som gör att vi gillar en bild.

Kan man renodla sina känslor inför ett motiv, och bortse från personliga relationer visavi motivet tror jag att det blir lättare att definiera begreppen runt vad som är en bra bild eller inte. Samtidigt ligger man ju då nära gränsen till att tappa det personliga i sina bilder. Var går gränsen?

🙂 Lasse

Annonser
Kategorier:Nya Inlägg
 1. 21 februari 2011 kl. 23:49

  Så spennende tanker. Vil det ikke alltid ligge personlige fingeravrykk i bildene. Det er bare å gå flere på tur, alle kommer jo hjem med ulike motiv og bilder. Bildene som en ikke er fornøyde med har vel ikke noen verdi for en selv. Men ser en for seg noe er det bare å jobbe til en får det til. Men noen motiv henger på netthinnen og kommer ikke med på bildet. Er det ikke dette som gjør fotograferingen så spennende. Kanskje får en det bildet som en har inne i seg på et bilde en gang!

 2. 22 februari 2011 kl. 15:16

  Intressanta tankar, Lasse, men jag är för slut i huvudet för att kunna komma med några egna vettiga reflektioner. Hoppas du ursäktar. 😉

 3. 21 mars 2011 kl. 21:40

  En bild behöver ju inte vara bra heller för den delen. Att fundera för mycket begränsar i många fall mig i mitt fotograferande. Men just det där med att bara fota på ren känsla intresserar mig. Oftast är dock huvudet fullt av inlärda konventioner…

 4. 01 april 2011 kl. 15:15

  Framförallt ska man ju ha sådan kontroll över kameran att du inte behöver tänka tekniskt när du är ute i fält, utan gå på ren känsla för motiven. Det tekniska ska liksom komma av sig självt.

  Mycket läcker bild i sin enkelhet det här. Solgloriorna i bakgrunden förstärker givetvis intrycket. Snyggt!

  /Niklas

 5. 02 april 2011 kl. 7:33

  Intressant. Eklöven gillar jag skarpt.
  Bläddrade i boken PhotoNatura igår. Vilka fina bilder både du och Anna hade med!!! Annas björnbild är ju häpnadsväckande bra 🙂
  Din landskapsbild i svartvitt – Mmmm.

  /Mats

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: