Hem > Nya Inlägg > Nidingen

Nidingen

I helgen mellan torsdag och lördag har jag varit på Nidingen för första gången. Ön ligger längst ut i havsbandet utanför Kungsbackafjorden en bit söder om Göteborg.

Sen jag började fågelskåda i början av 90-talet har ön varit lite av en dröm att få komma till, men utan egen båt har det inte varit enkelt. Ett alternativ är att hjälpa till på fågelstationen under en vecka. Problemet är då att få till en helledig vecka så här på våren. På senare år har grupper kunnat komma ut och bo över i någon av de gamla fyrvaktarbostäderna. Tillsammans med PhotoNatura fick jag chansen nu i helgen. Vi blev till slut tio personer som hoppades på fint väder så att färden i rib-båt och vistelsen på ön skulle bli en positiv upplevelse.

Förberedd med sjösjukepiller och akupressurarmband klev jag i båten i Gottskär i torsdags. Med ett helt gäng fotografer, fotoutrustning, mat och en kajak blev det ganska mycket packning, men resan gick trots lite blåst över förväntan. Det mulna vädret började lätta så snart vi kommit i land på ön och sedan hade vi strålande sol hela tiden.

Ön består inte av fast berg utan är en ändmorän från istiden. Där finns en äldre sk. dubbelfyr och en nyare fyr tillsammans med några hus som varit fyrvaktarbostäder mm. Från ön ser man Råöobservatoriet, Väröbruk och Ringhals kärnkraftverk inne på fastlandet.

Under fåglarnas häckningstid är en stor del av ön utanför bebyggelsen fågelskyddsområde där man inte får gå. På Nidingen finns en fågelstation som drivs av Göteborgs ornitologiska förening och som försöker hålla sin verksamhet bemannad från mars till oktober. Om det inte blåser för mycket ringmärker man fåglar som fångats i nät och så har man vadarburar på stranden. Man har också försökt hjälpa tobisgrisslorna med bostäder genom att bygga ett slags holklådor som placeras på marken. Annars är Nidingen kanske mest känd för att vara den enda häckningsplatsen i Sverige för den tretåiga måsen. Dels häckar de i fönsternischerna i fyrarna och så finns det ett utplacerat höghus för dem som ser ut som ett sjömärke.

Vad fotograferar man då på Nidingen? Jag tror att alla fotograferna på resan kom hem med ganska olika bilder men alla gjorde nog sina fyrbilder och sina bilder av de tretåiga måsarna. Så mycket sömn blev det kanske inte. Det gällde att fånga kvällsljuset och att vara uppe igen i god tid innan soluppgången. Vid tre var ljuset kanske som finast.

Tillsammans med ett gott gäng fotografer, underbart väder och goda middagar (grillat och sill med tillbehör) som avnjöts ena kvällen ute och andra längst upp i fyrtornet blev helgen maximalt lyckad.

Här kommer en av mina fyrbilder gjord någon gång efter elva en av kvällarna. Är du nyfiken på fler Nidingenbilder redan nu så finns där en hög bland mina nya bilder i Annas galleri på hemsidan.

/Anna

Annonser
Kategorier:Nya Inlägg
 1. Per
  06 juni 2011 kl. 6:31

  En stämningsfull bild. Låter som en underbar tur också. Åker snart mot Mullsjö för några dagar på fotofestivalen. Tar inte med datorn så det blir nog inget i bloggen, men på fb kan det nog dyka upp nån rad o bild. Ha det gott!
  /Per

  • 07 juni 2011 kl. 18:25

   Tack! Det var verkligen en toppentur och vädret bidrog mycket till detta 🙂
   Hoppas du får fina dagar i Mullsjö.

   /Anna

 2. 06 juni 2011 kl. 20:22

  Intressant berättelse,och en spännande resa förstår jag.Tjusig nattbild fick du till oxå!

  • 07 juni 2011 kl. 18:27

   Tack! Sen kväll och tidig morgon var mest inspirerande tyckte jag. Tre timmars sömn varje natt och någon tupplur på dagen när solljuset var som starkast var det som gällde 🙂

   /Anna

 3. 06 juni 2011 kl. 22:15

  Hej Anna, Det ser ut att ha varit en givande tripp. Kollade in dina bilder på hemsidan också, bra variation och mycket kreativitet där. Då det för ett par veckor såg ut som om resan till NIdingen inte skulle bli av, gjorde jag upp nya planer och åkte med Anders och Johannes på tälttur till Fulufjäll. Det var också lyckat. Ha det gott!
  /Jukka

  • 07 juni 2011 kl. 18:31

   Tack! Vi blev tio till slut. Speciellt måsarna lockade att försöka göra något mer kreativt av.
   Såg ju i din blogg att Fulufjället också var ett fint alternativ 🙂

   /Anna

 4. 10 juni 2011 kl. 18:20

  Åh härliga Nidingen. Jag var själv där för 4 år sedan. Chockstartade min semester där i två dgr. ingen TV inget internet, ingen mobil.. bara jag, måsarna, vinden och kameran…

  Ett fantastiskt ställe.

  Underbara bilder du fått med dig hem därifrån

  Hälsn
  Agnetha

  • 13 juni 2011 kl. 11:00

   Tack för ditt inlägg! Gillar man natur och/eller hav och har tur med vädret så är Nidingen en perfekt plats att landa några dagar på. Lite svårt är det att komma dit eftersom det drivs som en konferensanläggning där man behöver vara en grupp som bokar båtresa och boende mm.

   /Anna

 5. 15 juni 2011 kl. 20:39

  Vilket underbart ställe det verkar vara och bilden på furen går inte av för hackor. Skulle vilja åka söderut och undersöka alla ställen jag läser om./Lotta

  • 15 juni 2011 kl. 20:45

   Tack! Det var verkligen en upplevelse även för mig som bara bor några mil bort 🙂 Jag tror att när man bor lite norrut så vill man till kusterna söderut och bor man som vi, längtar man ibland till fjällen och till stora skogar med ugglor och kanske en björn 😉

   /Anna

 6. 21 juni 2011 kl. 19:19

  attans att man missade det….jaja..en annan gång 🙂 hui som fina bilder

  • 14 juli 2011 kl. 19:37

   Det kommer fler gånger! Bara att konstatera att man missar en del kul grejer då och då. Vädret gjorde otroligt mycket för den här turen. Om det hade varit pissregn hela helgen hade det inte varit någon höjdare 😉

   /Anna

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: